receitas, artigos, sabías que? trucos, +cociñas, cociñando palabras, de cine, de literatura

venres, 13 de novembro de 2020

QUICHE LORRAINE

 

E seguindo coas masas salgadas non podemos esquecernos da masa quebrada da quiche. Un bo recheo e...


QUICHE   LORRAINE 
               
Ingredientes para a masa quebrada

·         150 g de fariña
·         70 g de manteiga
·         ½  culleriña de sal
·         ½  culleriña  de azucre
·         1 xema de ovo
·         Un chorriño de leite

Ingredientes para o recheo

·         Tiras de touciño entrefebrado
·         Tiras de xamón cocido
.          Pemento morrón
·         200 g queixo relado
·         250 cl de nata líquida
·         4 ovos
·         1 vaso de leite fría

Preparación

1.  Misturamos todos os ingredientes nesa orde. Facemos unha bóla e   forrada con film a metemos na neveira media hora.

2.   Nun molde enfariñado estiramos a masa. Ao forno, 10´-15´ a 180ª  sin  que dore. Pintamos con clara de ovo para impermeabilizala e un minuto ao calor do forno.

3. Pasamos pola tixola o touciño entrefebrado. Posteriormente     engadimos: o xamón e o pemento morrón. 

4.   Bater os ovos coa nata e o leite.

5.  Colocamos na base o recheo e engadimos a cantidade necesaria do   apartado 4  máis o resto do queixo por riba.

6.   Ao forno a 180º ata que calle e dore.

martes, 10 de novembro de 2020

TARTA DE AMÉNDOA OU DE SANTIAGO

 E seguimos probando sabores. Esta vez repetimos unha tarta que nunca faia. Sinxela, poucos ingredientes e un resultado espectacular.


TARTA DE AMÉNDOA ou DE SANTIAGO

           

Ingredientes


·         250 g de fariña de améndoa

·         250 de azucre

·         Rela dun limón

·         4 xemas de ovo

·         4 claras a punto de neve


Preparación


1.   Mistúranse todos os ingredientes menos as claras que se deixan para o último momento e agregaranse con movementos envolventes para que non baixen.


2.  Nun molde encamisado (manteiga / fariña) botar a masa resultante (é moi aconsellable forrar o fondo do molde con papel de forno)


3.    Ao forno (previamente prequecido) a 180º  / 20´- 30´aprox.


4.    Arrefriar e salferir con azucre glas.






PETITS-CHOUX DE NATA E CHOCOLATE


 XA ESTAMOS DE VOLTA!!!

Olvidos, cansancio, falta de constancia, moito traballo con outros temas, coronavirus, confinamentos...fixeron de tapón da actividade. 

E voltamos neste curso especial para pelexar outra vez co apaixoante mundo da cociña. Son eles e elas os que co seu entusiasmo fan posible que sigamos coas receitas e a maxia de dar forma e sabor as nosas/súas creacións. 

Moitas das propostas xa cobraron vida con outros grupos pero os/as novos/as artistas  necesitan empezar co básico. Para todos/as é unha nova aventura.

Empezaron (6º EP /2º ESO) coa profe Noelia mentras eu recuperábame lonxe da cociña do cole. Descubiron a tortilla de patacas...

e as filloas...

e hoxe atacamos coa masa choux para facer os...


PETITS-CHOUX DE NATA E CHOCOLATE

           

Ingredientes


·         Pasta choux:


100 ml de leite

100 ml de auga

80 g de manteiga

120 g de fariña + ½ levadura en po

3  ovos

 1 culleriña de azucre (4 g)

Un belisco de sal


Preparación


1.    Misturar nun cazo: leite + auga + manteiga + azucre + sal.

 

2.    Cando ferva, engadir a (fariña + levadura) de golpe e remexer cunha culler de madeira ata que a masa se separe das paredes do cazo. Separar do lume.


3.    Coa masa temperada, engádense os ovos un a un. Non engadir o seguinte ata que o anterior estea integrado.


4.  Nunha placa, ao forno a 180ºc / 20´aprox. + 5´a ,co forno apagado, ata que estean douradiños.


5.    Arrefriar e rechealos ao gusto.



Recén saidiños do forno.

xoves, 8 de novembro de 2018

BUÑUELOS

Chegado o tempo de novembro, de Todos os Santos, non podemos escaparnos do pracer de saborear os buñuelos.
Ricos non, riquísimos. E que ben nos saen coa nosa proposta.
A maxia de ver subir os buñuelos e voltearse na tixola, frotando no aceite a ferver é pura lambonería.




BUÑUELOS 

 Ingredientes buñuelos

·         Catro ovos
·         125 g de fariña + ½ sobre de levadura
·         25 g de manteiga
·         Dúas culleres de azucre
·         Rela de limón
·         1 ¼ vaso de auga
·         Chisco de sal
·         Azucre
·         Aceite

Preparación

1.    Mesturar nun cazo: auga + manteiga + azucre + rela de limón + sal.

2.   Cando ferva, engadir a fariña de golpe e remexer cunha culler de madeira ata que a masa se separe das paredes do cazo. Separar do lume.

3.   Coa masa temperada, engádense os ovos un a un. Non engadir o seguinte ata que o anterior estea integrado. No derradeiro ovo, dependendo da textura da masa pódese engadir somentes a xema.

4.   Quecer o aceite nunha tixola fonda. Cando aínda non estea moi quente, coa axuda de dúas culleriñas, botar pequenos montonciños de masa coa tixola retirada do lume. Deixar que inflen e arrimar de novo a tixola ao lume para que doren.

5.   Escorrer e sacar da tixola para un papel absorbente. Arrefrialos e salferilos coa azucre.

6.    Rechealos coa crema pasteleira, nata montada, trufa...

mércores, 7 de novembro de 2018

QUICHE LORRAINE

Hoxe tivemos que compartir protagonismo coa avispa asiática.
Tranquilos-as. 
Na hora de cociña coincidimos cunha charla no colexio dun axente forestal para amosarnos a problemática que este insecto está a crear na nosa Comunidade e tivemos que compartir tempos. E quedámonos cortos na nosa elaboración. Faltounos tempo para rematar de cociñar e poder saborear o resultado final. Quedou no forno...E demos conta dela ao día seguinte e o seu aspecto baixou enteiros no visual pero non no sabor. Outra vez será.




QUICHE   LORRAINE 
               
Ingredientes para a masa quebrada

·         150 g de fariña
·         70 g de manteiga
·         ½  culleriña de sal
·         ½  culleriña  de azucre
·         1 xema de ovo
·         Un chorriño de leite

Ingredientes para o recheo

·         Tiras de touciño entrefebrado
·         Tiras de xamón cocido
.          Pemento morrón
·         200 g queixo relado
·         250 cl de nata líquida
·         4 ovos
·         1 vaso de leite fría

Preparación

1.  Misturamos todos os ingredientes nesa orde. Facemos unha bóla e forrada con film a metemos na neveira media hora.

2.  Nun molde enfariñado estiramos a masa. Ao forno, 10´-15´ a 180ª  sin que dore. Pintamos con clara de ovo para impermeabilizala e un minuto ao calor do forno.

3.  Pasamos pola tixola o touciño entrefebrado. Posteriormente engadimos: o xamón e o pemento morrón. 

4.    Bater os ovos coa nata e o leite.

5.   Colocamos na base o recheo e engadimos a cantidade necesaria do apartado 4  máis o resto do queixo por riba.

6.    Ao forno a 180º ata que calle e dore.